Silja Serenade valvomo

Silja Serenade,  maailman ensimmäinen meripromenadi. Autolauttojen koko kasvoi yli 200 metrin.

 

Kuvat: ©

 

 

Silja Serenade on rakennettu Masa Yards Oy:n telakalla Turussa vuonna 1990 numerolla 1301.  Laivan tilasi vuonna 1987 Effoa, entinen Suomen Höyrylaivaosakeyhtiö. Wärtsilä Meriteollisuuden konkurssin vuoksi laiva valmistui  puoli vuotta myöhässä. Yksi Suomen ja Pohjoismaiden suurimmista sekä pitkäkestoisimmista konkurssitapauksista kosketti Silja Lineä kaikista kovimmin. Sillä oli kaksi laivaa rakenteilla, Serenade ja Symphony, joiden hinta nyt nousi 700 miljoonasta markasta miljardiin markkaan kappale, joten Silja Line joutui maksamaan yhteensä 600 miljoonaa markkaa ylimääräistä.  Rakentaminen jatkettiin loppuun nopeasti pari viikkoa myöhemmin perustetulla Masa Yardsin telakalla, joka käynnisti telakkatoiminnan uudelleen Martin Saarikankaan johdolla.

Silja Serenade ja Silja Symphony olivat ensimmäiset matkustaja-autolautat joiden pituus ylitti 200 metriä ja max. nopeus nousi 23 solmuun. Silja Serenade on ensimmäinen laiva maailmassa jossa on promenadi, 143m.

Aluksella on pituutta 203m ja leveyttä 31,5m. suurin syväys 7,1m. Pääkoneet: neljä kappaletta Wärtsilä 8145 KW, yhteensä 32580 KW/43440 hv. Sylinterin halkaisija 46 cm. Litratilavuutena ilmaistuna 867,6l. Voiteluöljyn määrä yhdessä pääkoneessa on 11000 litraa. Öljynvaihtoa koneisiin ei toki tehdä, vaan öljyä lisätään sitä mukaa uutta, kun vanhaa öljyä kuluu pois. Pääkoneen sylintereihin ruiskutetaan ajon aikana vettä, jolloin lämpötila palotilassa laskee ja haitalliset päästöt vähenevät. Polttoaineenkulutus 50 000l/vrk. HFO.

Neljä pääkonetta pyörittää alennusvaihteen kautta kahta potkuria, jotka ovat 40 metriä pitkien ja halkaisijaltaan  55,4 cm:n  potkuriakselien päissä. Potkurit pyörivät aina samalla nopeudella, ja nopeutta säädellään potkurien lapakulmaa muuttamalla. Jääluokka on 1 A super,  joten alus selviää vaikeistakin jääoloista ilman jäänmurtajan apua. Tuulipinta-alaa laivan ulkosivulla on n. 6500 m2, eli reilut puoli hehtaaria. Keinuntaa merellä vaimentavat kummallakin puolen alusta olevat 5,2m pitkät evävakaajat, jotka otetaan ulos tarvittaessa. Näiden teho on parhaimmillaan nopeuden ollessa yli 14 solmua. Vakaajia ei käytetä jäissä.

Aluksessa on kaksi ankkuria 8,3 ton./ kappale. Ankkuriketjun pituudet 343,75m ja 316,25m.

Tammi-Helmikuussa 2014 laivalle tehtiin puolisentoista kuukautta kestänyt ja 10 miljoonaa euroa maksanut uudistusremontti Naantalin korjaustelakalla.

Marraskuussa 2015 alus oli telakalla jälleen, tällöin Raumalla (Rauma Marine Constructions Oy). Alukseen rakennettiin mm. lapsimatkustajien viihdykkeeksi 300 neliömetrin kokoinen puuhamaa, Silja Land.

Laiva äänestettiin merenkulun opiskelijoiden kesken vuoden 2016 harjoittelulaivaksi.

Rikkidirektiivi:

Neste Oil ja AS Tallink Grupp ovat solmineet yhteistyösopimuksen, jonka mukaisesti Neste Oil toimittaa vähärikkistä laivapolttoainetta Tallink Gruppin suomalaisiin satamiin liikennöiville laivoille. Uusi polttoaine sisältää alle 0,1 prosenttia rikkiä, joten se on vuonna 2015 voimaan astuvan Euroopan unionin rikkidirektiivin vaatimusten mukaista.  Tosin  aluksen rikkipäästöt enne uutta direktiiviä olivat vain 0,5%. Tallink Groupin laivat bunkraavat uutta polttoainetta Helsingissä ja Turussa.  Ympäristönsuojelun periaatteet ovat tärkeä osa yhtiön strategiaa.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.