Tutkimusalus Aranda – Nykyaikaista merentutkimusta ympäri vuoden

Kuvat: ©

 

Arandasta:

Tutkimusalus Aranda on Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) omistama, biologiseen, fysikaaliseen, kemialliseen ja merigeologiseen tutkimukseen soveltuva tutkimusalus. Alus on tehnyt tutkimusmatkoja myös mm. pohjoiselle Jäämerelle ja etelämantereen merialueille. Pääasiallinen tutkimusalue on Itämeri, ja alusta käyttävät pääsääntöisesti ympäristökeskus ja Ilmatieteenlaitos. Viime vuosina myös ruotsin ilmatieteen ja hydrologian laitos SMHI on viime vuosina käyttänyt Arandaa tutkimuksissaan.

Aluksen jääluokitus on 1A super, joten se kykenee toimimaan vaikeissakin jääoloissa ilman jäänmurtajan avustusta. Maksimi toiminta-aika merellä on 60 vuorokautta. Tätä varten alus on varustettu laitteistolla, jolla voidaan valmistaa juomavettä merivedestä, sekä biologisella jäteveden puhdistamolla. Mitään jätteitä, eikä jätevesiä ei pääse mereen missään vaiheessa. Arandalla on oma monipuolinen sääasema sekä satelliitti- ja sääkuvien vastaanottolaitteistot, kuin myös hyvin varustellut laboratoriotilat tietojenkäsittelylaitteineen.

Kalakantojen seurantaa varten Aranda on varustettu kansainvälisten tutkimusstandardien mukaisilla kaikuluotaus- ja troolauslaitteilla.

Aranda on rakennettu 1989 Helsingissä, Wärtsilän telakalla. Aluksen omistaa Suomen ympäristökeskus, ja laivan varustajana toimii VG- Shipping varustamo.

Aluksen pituus 59,2m, leveys 13,8m. Syväys 5m. Laivassa on kaksi Wärtsilän pääkonetta, joiden yhteisteho on 3000 KW. Matkanopeus 10,5 solmua. Arandan koneisto mahdollistaa sekä diesel- että dieselsähköisen ajotavan.  Aluksella on helikopterikansi, ja alus on varustettu kerosiinisäiliöillä, joten myös helikopterin tankkaus onnistuu.  Aluksen oma sääasema mittaa seuraavat tiedot: Tuulen nopeus ja suunta, ilmanpaine, ilman kosteus ja lämpötila, auringon säteily, meriveden lämpötila ja johtokyky minuutin välein.

Heinäkuun lopulla 2017 Arandalla aloitettiin peruskorjaus Rauman talakalla. Samalla alusta pidennetään seitsemällä metrillä lisäämällä yksi uusi lohko laivan keskiosaan. Samalla aluksen voimansiirto siirtyy diesel-sähköiseksi, ja sen toimintakyky arktisilla alueilla paranee. Euroopassa on vain muutama saman kokoluokan tutkimusalus, joka kykenenee toimimaan arktisilla alueilla.

Arandan peruskorjaus alkoi Raumalla elokuussa 2017. 15,6 miljoonaa euroa maksavassa korjauksessa alusta pidennettiin 7 metriä ja mm. voimansiirtoa uusittiin. Aranda remontoitiin huippumoderniksi tutkimusalukseski. Remontti valmistui kesällä 2018.

 

Arandan tutkimusmatkoihin voi tutustua täältä

 

Lähde: Suomen ympäristökeskus

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.